Bir Türk Esintisi: Kruvasan
Kruvasanın ortaya çıkışıyla ilgili pek çok hikâye anlatılsa da, tarihçiler kruvasanın bilinenin aksine Fransa'da değil, Avusturya'da ortaya çıktığını söylüyor. Hatta kruvasan, Viyana Kuşatması’nın en önemli figürlerinden birisi.
Japonlar için suşi, İtalyanlar için makarna, Meksikalılar için taco neyse, Fransızlar için de kruvasan odur.
Peki, nedir bu kruvasanın hikâyesi?
İlk önce anlamından başlayalım.
Croissant = Kipferl = Crescent = Hilal
Fransızların sahiplendiği ve ilk kez atalarının yaptığını düşündüğü bu yumuşacık mis kokulu çöreğin tarihi Osmanlı savaşlarının yoğun olarak yaşandığı 17. yüzyıla dayanıyor.
Yıl: 1683 Yer: Viyana
Osmanlı ordusu, 300.000 askerle Viyana’yı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın önderliğinde kuşatır. Bir gece, herkes uykudayken şehrin surlarını tünel kazarak geçmeyi planlarlar. Ancak herkes uykudayken, sabah kahvaltısına yetiştirmek için ekmek yapan fırınlar ve fırıncılar ayaktadır. Şehrin dışındaki bu hareketliliği fark eden bir fırıncı, şehrin muhafızlarına haber eder ve hazırlıksız yakalanan Osmanlı askerleri geri püskürtülür. Bunu kutlamak için fırıncı, Osmanlı bayrağındaki hilalden esinlenerek hilal şeklinde çörekler pişirir. Adına da Almancada hilal anlamına gelen kipferl denir.
Hatta bir rivayete göre, aynı zamanlarda bulunan cappuccino’nun da bu kuşatmada Osmanlı ordusunun çadırlarındaki türk kahvesi yapmak için getirilen kahve çuvallarının ayrıştırılıp kaynatılmasından sonra bulunduğu söylenir.